Neohodnoceno

JAVOR BABYKA - ACER CAMPESTRE

Javor babyka (Acer campestre) nebo též javor polní je strom, domácí téměř v celé Evropě s výjimkou Skandinávie. Roste jako keř, stromek či mohutný strom, a to hlavně na okrajích lesů a keřových porostů. Preferuje vápenitou půdu, ale prospívá i v půdě mírně kyselé.

Varianta
Skladem (> 5 ks) Skladem (> 5 ks) Skladem (> 5 ks) Skladem (> 5 ks) Na dotaz (> 5 ks) Na dotaz (> 5 ks) Zvolte variantu
Kód: 132/200 132/225 132/250 132/275 132/300 132/350 Zvolte variantu
3 490 Kč / ks 4 490 Kč / ks 5 490 Kč / ks 6 490 Kč / ks 7 990 Kč / ks 9 990 Kč / ks od 3 490 Kč / ks 3 034,78 Kč bez DPH 3 904,35 Kč bez DPH 4 773,91 Kč bez DPH 5 643,48 Kč bez DPH 6 947,83 Kč bez DPH 8 686,96 Kč bez DPH od 3 034,78 Kč bez DPH
Kategorie: JAVOR

Zeměpisné rozšíření

Babyka roste téměř všude v Evropě, od Skandinávie až na jih, v západní Asii a severozápadní Africe i v oblasti Středozemí, kde je však omezena na vyšší nadmořské výšky. Ve střední Evropě je rozšířena od rovin po hory. V severních Alpách roste i na hranici 800 m. n.m. Jen málo se však pěstuje, protože je malého vzrůstu. V parcích a zahradách je běžná jako volně stojící okrasný strom nebo jako živý plot.

Ekologie

Preferuje vlhké až suché půdy bohaté na živiny. Nachází se jako příměs v porostech dubu, habru, ve smíšených lesích, bukových porostech, na lesních okrajích a v mlází. Javor babyka toleruje částečný stín. Dobře snáší znečištěné ovzduší ve městech, průmyslové znečištění a posypové soli kolem cest. Z tohoto důvodu je často používána pro výsadby v městských oblastech.

Použití

Babyka nachází použití v mnoha oborech. V Alsasku větve babyky visící nad vchodem domů údajně odrazují netopýry.

Odolné, načervenalé dřevo je vhodné k soustružení.

Babyka se dá použít do živých plotů, ale dost rychle roste, proto se musí až 4× ročně řezat. Babyka je používaná pro výsadby podél silnic jako alej, pro větrolamy i jako pozadí zahradních úprav.

Listy jsou v některých regionech používány jako příměs do krmiva. Babyka je jako medonosný druh ceněna ve včelařství.

Používá se hlavně kůra, externě v kosmetice na zarudlou kůži nebo vnitřně jako čaj se svíravou chutí.[3] Kůra se používá vysušená na slunci a udržovaná v suchu. Obsahové látky: fytosteroly, choliny, allantoiny, taniny.